CASTRATEN/HERPLAATST

De plannen voor een cattery zijn begonnen met mijn twee castraat-katers. Het zijn volle broers uit hetzelfde nest. Vader Keehotay Gurindji Matong (import Australie) en moeder is Aline Siva Katyusha Dunoe.

Beide broers hebben een ontzettend lief en sociaal karakter. Wegen beiden ongeveer 6 kilo. Kirill is iets kleiner, heeft een scherper koppie en heeft een buikflapje. Grigory is een grote jongen, maar erg gevoelig. Wat jagen betreft doet Kirill dat het liefst liggend, maar Grigory springt in een felle bui gerust een meter van de grond om de prooi te vangen.

Beiden zijn schootkatten (Loes overigens op haar tijd ook) maar mijn schoot is echt te klein voor twee mannen tegelijk.

Verder zijn het net honden. Dit is de invloed van wijlen mijn hond. Als er rare geluiden op de galerij zijn, gaan beide heren even in de keuken of gang checken. Wordt er aan gebeld, dan gaan ze ook de gang in. Als ik ze na het eten uit de keuken wil hebben is een commando "in de kamer" meestal genoeg om twee kattenstaartjes naast elkaar de keuken uit en de kamer in te zien gaan. Heerlijke dieren!

Grigory Rasputin Dunoe

Deze grote jongen weegt ruim 6 kilo. Grigory heeft een mooie ronde katerkop. Hij heeft een gevoelig karakter. Jagen doet hij graag en heel actief. Sprongen vanuit stilstand tot een meter of hoger zijn geen probleem. Maar lekker lui knuffelen op schoot is ook een favoriete bezigheid. Het stemgeluid van Grigory is heel bescheiden. Van de twee laat hij zich het minst horen.

 

Kirill Kondrashin Dunoe

Kirill weegt zes kilo en heeft een scherper kopje dan Grigory. Zijn vacht is ook een fractie donkerder en zachter. Kirill is fel wat jagen betreft, maar gaat toch na een minuut of 10 er liever bij liggen om even uit te rusten. Kirill heeft een behoorlijk stemgeluid en laat 's morgensvroeg en 's avonds graag horen wanneer hij vindt dat het etenstijd is. Kirill is niet een typische schootkat, hij heeft zo zijn momenten. Kenmerk van Kirill is het zwiepstaartje. Hoe harder de staart zwiept, hoe harder zijn roep om aaitjes op zijn kopje. 

 

GIC Lyusya Yelena Dunoe (Loesje)

Loesje is op 11 september 2017 gesteriliseerd. Zij is inmiddels 7 jaar oud en heeft vier (kleine, maar heel fijne) nestjes gehad. De bevalling van haar laatste nest was zwaar en de drie kittens hebben het met moeite gered. Tijd voor pensioen. Showen deed ik al niet meer met haar, want dat was ze zat en nu is voor Loes de tijd van meemoederen en kittensitten aangebroken. Ik ben blij dat ik met haar mijn cattery heb kunnen starten. Van een onzeker poesje heeft Loes zich ontpopt tot de moeder overste van de groep. Gelukkig heb ik van haar twee dochters en een kleindochter die in haar voetsporen mogen treden. 


HERPLAATST

Op deze pagina wil ik ook aandacht besteden aan de Russen die ik heb moeten herplaatsen.
Ook zij hebben deel uitgemaakt van mijn leven en het leven in de groep.

Mithrim Almiel Alina
Als eerste is daar Mithrim Almiel Alina. Het poesje uit het allereerste nest van Sivi en Loesje en zij zou bij mij blijven, om samen met haar moeder een fundament te leggen voor de cattery.
Zij is geboren op 23 juli 2012, als een van een klein nestje van twee kittens. Zo'n 9 maanden later ontwikkelde zij een baarmoederontsteking en is uiteindelijk gesteriliseerd. Ik heb daar veel verdriet van gehad, niet alleen vanwege het feit dat zij een baarmoederontsteking kreeg, maar vooral omdat ze dat als erg jong poesje mee moest maken. Omdat ik nog maar net begon met de cattery en ik via iemand anders een verzoek kreeg om een herplaatser, heb ik de moeilijke keus gemaakt haar te herplaatsen. De mensen waar ze naar toe ging, hadden vrij recent hun Rus poesje in moeten laten slapen en hun Rus kater kwijnde weg. Voor iedereen een goede oplossing, maar desalniettemin een harde en verdrietige keuze om te maken. Maar: nu in de afgelopen vier jaar heb ik regelmatig berichtjes ontvangen over hoe goed Almiel het heeft met haar oudere Rus broer en hoe goed ze in het gezin past en dat maakt het goed.

Mithrim Celeborn
Celeborn is begin 2017 herplaatst. Voor zijn verhaal verwijs ik naar de pagina Patella luxatie.
Een cattery hebben brengt keuzes maken met zich mee. Ook in het geval van Celeborn. Ik kon hem niet als dekkater gebruiken want ik heb een familiegroep en Celeborn was hier ook uit afkomstig. Nadat hij intensief was ingezet voor de fok bij een andere cattery en die andere plannen hadden, heb ik hem teruggekocht en met wat inspanning ook gerehabiliteerd. Toen ik was begonnen met zijn herintroductie in de groep, hetgeen succesvol leek te worden, kreeg ik aanvragen voor kittens. Omdat Celeborn duidelijk liet merken om graag in contact te zijn met de andere Russen, maar dat gevoel niet bij iedereen wederzijds was, heb ik voorgesteld aan een stel hele lieve mensen of zij naast een kitten ook plaats zouden hebben voor deze lieve kerel. Tot mijn grote vreugde hadden zij dat zeker. Celeborn hebben wij eerst meegenomen en wat maanden later, toen Celeborn in de tussentijd zijn draai had kunnen vinden, heb ik Feanor gebracht. Binnen een week waren de mannen aan elkaar gewend en sindsdien zijn het de dikste maatjes. 

Quanta of Happy Song
Quanta is in 2013 naar Nederland gekomen vanuit Letland, met als doel uitbreiding van de cattery. Ze was vanaf dag 1 een heel vrolijk en sociaal poesje, goed gezond en altijd in voor spelen.
Helaas bleek een aantal jaar later, toen mijn fokplannen met haar concreet werden, dat binnen de Happy Song cattery en in specifieke lijnen, staar op jonge leeftijd aanwezig was. Ik kreeg daarover bewijsstukken van een fokster uit Zweden. Omdat het probleem daar al erg verspreid was, zijn fokkers verplicht een oogtest af te laten nemen bij hun fokdieren. Haar beide fokkatten, ook afkomstig van dezelfde cattery, bleken al staar te ontwikkelen. De stambomen waren gelijk aan die van Quanta. Quanta heb ik bij het MCD laten testen en gelukkig bleek zij niet te lijden aan de afwijking. Maar: het was volgens de oogspecialist wel zeker dat zij drager was van het gen. Ik heb mijn fokplannen met Quanta daardoor stopgezet en haar laten steriliseren. Alles ging goed, tot de verhuizing naar Zoetermeer. Ik merkte dat Quanta zich steeds meer ging afzonderen van de groep en zeker als er kittens waren, dan voelde zij zich niet meer vrij en haar vrolijke zelf. Ze weerde de andere Russen af en trok zich erg terug in een gedeelte van de kamer. Zo kende ik haar niet en zo wilde ik niet dat ze hier zou blijven leven. Met alle trucs die ik van de kattengedragstherapeute heb geleerd, kreeg ik haar niet meer 100% zichzelf en juist toen ik zat te denken over wat met Quanta te doen, kreeg ik een verzoek voor een herplaatser. Na wat gesprekken over en weer heb ik Quanta naar Vlaardingen gebracht, waar ze nu samenwoont met een leuke castraat kater (want alleen is ook niets voor Quanta) en twee lieve kinderen en hun moeder.


Cattery Mithrim
info@catterymithrim.nl